Aktualizace návodu - Čepička měsíce Března


Jarní čepička
(příze Camilla, 2,5mm)
Tu a tam se mi v emailu objeví dotaz, jak na změnu této čepičky pro menší či větší velikost a mé posty o změně velikosti evidentně nestačí, přináším aktualizovanou verzi tohoto návodu s dovysvětlením pro ty, kteří potřebují provést nějaké změny.

Háčkovala jsem z bavlněné příze Camilla, háčkem o velikosti 2,5mm. Čepička je vzdušná, laděná k jarní bundičce a ozdobená kytičkou s flitry. Návod na Květinu pro radost od Venduly Maderské si můžete stáhnout zde.

Jarní čepička
(příze Catania, 3,5mm)
Návod je uveden pro obvod hlavy cca  48 cm. Spotřeba příze není veliká - hlavní barvy budete potřebovat celé klubko, na ostatní barvičky budou stačit zbytky.

Jelikož se mi na Štědrý den narodila druhá dcera Anička (trošku předčasný vánoční dárek), vyzkoušela jsem návod znovu, ale tentokráte s přízí Catania firmy Schachenmayr a háčkem 3,5 mm (pro obvod hlavy 40 cm). Návod může mít mnoho variací, barevné proužky čepici oživí, a když se vynechá poslední řada vějířků, působí čepička hned úplně jinak.

Na této čepici je pěkně vidět, co se stane, když použijete větší háček (ideální by pro Catanii byl 3mm háček) - čepice je jakoby vzdušnější, háčkujete méně řad a máte rychleji hotovo.

Nedávno mi zaslala fotku dle mého návodu také paní Ivana Hlaváčová, která vpichovala ne přímo do oka, ale pod nebo vedle něj. Podle mého soudu vytvořila velmi pěknou jarní čepičku (a to je začátečník!), která působí úplně jinak než originál. Z jednoho návodu prostě můžete vytvořit více variant a stále mít originální výrobek :-)
Čepička od paní Ivany 
(Camilla + Daniela, háček 2,5mm)

Každá řada se začíná 2ŘO a končí se pevným okem do 1DS.

Použité zkratky:
ŘO - řetízkové oko
PO - pevné oko
DS - dlouhý sloupek
KS - krátký sloupek

Základní kolečko:
Obvod hlavy vydělte 3,14, zjistíte tak požadovaný průměr čepičky. Průměr doporučuju průběžně měřit, každý přeci jen jinak utahuje.

1.  řada - do magického kroužku uháčkujte 12DS + počátek řady (2ŘO).
2.  řada - do každého DS z předchozí řady uháčkujte 2DS.
3.  řada - do 1.DS z předchozí řady uháčkujte 2DS, do dalšího 1DS, do dalšího 1DS - tento  vzor opakujte do konce řady (zdvojuje se každý třetí DS).
4.  řada – začátek řady 2ŘO+ŘO, dále 1DS+ŘO do každého DS z předchozí řady.
5.  řada – do prvního „okénka“ 1DS, dále vždy 2DS, do posledního opět 1DS.
6.  řada - zdvojuje se každý šestý DS, jinak 1DS.
7.  řada - zdvojuje se každý sedmý DS, jinak 1DS. 

TIP: Řadu 8-10 vynechejte, pokud chcete uháčkovat čepičku pro obvod cca 40cm. Pokud jste požadovaného obvodu dosáhli dříve, pokračujte řadou 11 (pro druhou dceru jsem čepičku háčkovala přízí Catania, háčkem 3,5mm a základní kolečko jsem pro stejný obvod měla hotové po šesté řadě).

8.  řada – začátek řady 3ŘO, přeskočte 1 DS háčkujte 1DS+ŘO do následující oka. Opakujte do konce řady. PO ukončete do 2ŘO na začátku řady.
9.  řada - do prvního „okénka“ 1DS, dále vždy 2DS, do posledního opět 1DS.10. řada - zdvojuje se každý desátý DS, jinak 1DS.

11. řada – do každého oka 1DS (již se nepřidává).

Výška čepičky:
12.  řada - začátek řady 3ŘO, přeskočte 1 DS háčkujte 1DS+ŘO do následující oka. Opakujte do konce řady. PO ukončete do 2ŘO na začátku řady.
13.  řada - do prvního „okénka“ 1DS, dále vždy 2DS, do posledního opět 1DS.
14.  řada – do každého oka 1DS.
15.  řada – do každého oka 1DS.
16.  řada - začátek řady 3ŘO, přeskočte 1 DS háčkujte 1DS+ŘO do následující oka. Opakujte do konce řady. PO ukončete do 2ŘO na začátku řady.


TIP: Pro zvětšení výšky čepičky opakujte řady 12-14 (vzorek čepičky). Pokud čepičku nebudete končit řadou 16 (okénka), protože už tolik nepotřebujete přidávat, pak v 17. řadě (což je začátek lemu čepičky) háčkujte do každého oka 1KS.

Lem čepičky:
17.  řada - do prvního „okénka“ 1KS, dále vždy 2KS, do posledního opět 1KS.
18.  řada - do každého oka 1KS (bílá barva).
19.  řada - do každého oka 1KS (šedá barva).
20.  řada - do každého oka 1KS (růžová barva).
21.  řada - do každého oka 1KS (růžová barva).
22.  řada - do každého oka 1KS (šedivá barva).
23.  řada – do 3. oka uháčkujte 5DS, přeskočte 2 oka a do 3. oka uháčkujte KS. Vzor opakujte do konce řady.

Budu moc ráda, pokud se podělíte o Vaše výtvory a zašlete mi své fotografie.

Příjemné jarní háčkování  vám přeje,

Čepičkomaniačka

Komentáře

  1. Ta první je nádherná.... mít holčičku už pletu:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Pokud hledáte něco pro kluky, pak doporučuji tento návod (samozřejmě bez kytky): http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=12358

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám článek? Máte připomínky? V tom případě přidejte k záznamu komentář..

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak ukončit háčkování, aby to nebylo poznat

Základní postup pro vytvoření čepičky

Pojďme uplést čepici (návod) / Let's knit a hat (tutorial)