Háčkované nebo pletené? / Crocheted or Knitted?

Čas od času narazím na internetu na opravdu pěkné kousky. Háčkované čepičky jsou úžasné, ale je s nimi jedna "potíž" - obvykle je možné na první pohled poznat, že jsou háčkované. Nedávno jsem při brouzdání na Ravelry objevila kousky, u kterých byste to pravděpodobně nehádali...
From time to time I came across really nice items on the internet. Crocheted hats are amazing, but the trouble with them lies in the fact that you can tell at first glance that they are crocheted. I have recently found few items on Ravelry for which you would have not guessed so...
Novi Hat (Lthingies)
"Pánský" klobouk Novi si můžete zdarma stáhnout a uháčkovat ze silnější příze (návod je dostupný pouze v angličtině). Klobouk mě zaujal tím, že je sice háčkovaný, ale nejedná se o klasickou háčkovanou letní čepičku. Spíš zajímavý doplněk do (trendy) letního šatníku.
You can download the "men's" hat Novi for free and crochet it from a stronger yarn (instructions are available only in English). The hat caught my eye because even though it's crocheted, it's not a traditional crocheted summer hat. More like an interesting accessory of a (trendy) summer wardrobe. 

Jako další mě zaujal baret od Lindy Permann:
Other hat that caught my attention is a beret from Linda Permann:
Pizzele Bereit (Linda Permann)
Vypadá nádherně a rozhodně bych si myslela, že je pletený, kdybych nevěděla opak. Baret se háčkuje z velmi tenké příze malým háčkem (2,75 mm), takže se rozhodně nejedná o kousek pro začátečníky. Preciznost každého očka bude opravdu důležitá. Postup pro uháčkování tohoto skvostu však patří mezi placené návody na Ravelry a je k mání opět jen v angličtině.
It looks beautiful, and I would certainly thought it's knitted if I hadn't know the opposite is true. The beret is crocheted from a very thin yarn with a small hook (2,75 mm), so this is not a beginner's project. The precision of each stitch will be really important. Unfortunately, the instructions to crochet this masterpiece belong among the paid tutorials on Ravelry, once again available only in English.

Jen pro srovnání zde uvádím další baret z dílny Lindy Permann, který je volně ke stažení. Zda je háčkovaný, nebo pletený, je vidět na první pohled:
Just for comparison, here's another beret from Linda Permann, which you can be download for free. You can tell at first sight if it is crocheted or knitted.
Bejeweled Beret

A jako třešničku na závěr ještě jedna spíše klasická čepička, opět od Lindy Permann, na které je jasně vidět, že háčkované výtvory mohou být opravdu různorodé:
And as the icing on the cake, here's one rather traditional beanie, again by Linda Permann. There is no doubt that crocheted items can be truly diverse:
Cherry Cobler Beanie

Příjemné léto vám všem/Lovely summer to you all :-)
Čepičkomaniačka

PS: pro stahování návodů z Ravelry není nutné se registrovat / you don't have to register on Ravelry to download any instructions

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak ukončit háčkování, aby to nebylo poznat

Základní postup pro vytvoření čepičky

Pojďme uplést čepici (návod) / Let's knit a hat (tutorial)